Toiminta

Harjoittelu

Yhdistyksellä on kolme viikkotreeniryhmää, jotka harjoittelevat koulutusohjaajan johdolla. Ryhmiin mahtuu enimmillään 10 koirakkoa. Yhdistyksen toimialue on koko Länsi-Uusimaa, mutta viikkotreeniryhmien harjoittelupaikat ovat hieman paikallisemmat.

Tiistain ryhmä harjoittelee Siuntion, Inkoon ja Kirkkonummen alueilla. Keskiviikon ryhmä harjoittelee Lohjan, Inkoon, Siuntion ja Raaseporin alueilla. Sunnuntain ryhmä harjoittelee Raaseporin alueella.

Viikkotreenit kestävät ryhmän koosta ja teemasta riippuen 2-4 tuntia. Harjoituksissa koirakot treenaavat vuorotellen, yksi koira kerrallaan, muiden koirien odottaessa vuoroaan autossa. Odottavien koirien ohjaajat toimivat maalihenkilöinä ja muissa avustavissa tehtävissä. Harjoitusten teemat vaihtelevat jäljestyksestä ilmavainulla etsimiseen ja löydön ilmaisuun. Lisäksi aina harjoitellaan yhteistyötä, hallintaa ja perustottelevaisuutta.

Viikkotreenien lisäksi järjestämme hälytysharjoituksia vähintään neljä kertaa vuodessa, joka kuukausi erikoistreenejä sekä satunnaisesti viranomaistarkastusharjoituksia, kokeenomaisia harjoituksia sekä vapaita, kaikille yhdistyksen jäsenille avoimia harjoituksia. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen aktiivisesti myös ulkopuolista koulutusta pelastuskoiralajeissa ja hälytyksillä toimimisessa sekä sisäistä koulutusta suunnistuksessa ja pelastuskoiran tukitaidoissa. Jäsenet osallistuvat myös aktiivisesti VaPePan kursseille.

Yhdistyksen yhteydenpito tapahtuu suljetun Facebook-sivun kautta. Viikkotreeniryhmillä on lisäksi omat WhatsApp-ryhmät.


Hälytysryhmä

Hälytysryhmä toimii VaPePan alaisena viranomaisten apuna kadonneiden henkilöiden etsintätehtävillä. 

Hälytysryhmään liitytään aina ensin kartanlukijaksi, joten suunnistustaito on ensisijaisen tärkeää.
Lisäksi vaaditaan ensiapu-, viesti-, ja etsintätaidot.

Hälytysryhmän kriteerit, kartanlukija/jalkapartio:
- EA1 tai vastaavat taidot
- VaPePan etsintäkurssi
- VaPePan viestikurssi
- Suoritettu kartturitesti

Hälytysryhmän kriteerit, koiranohjaaja:
samat kuin kartanlukijalla, lisäksi koiran kanssa:

- Suoritetut haun ja jäljen peruskokeet sekä

toisen lajin loppukoe
- Suoritettu Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus (Virta)

Mukaan toimintaan

VRG Pelastuskoirat ry:n toimintaan pääsee tutustumiskurssin kautta. Tutustumiskursseja järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin, mikäli ryhmissä on tilaa.

Tutustumiskurssi alkaa luennosta, jossa kerrotaan Pelastuskoiraliitosta, eri pelastuskoiralajeista sekä yhdistyksestä. Lisäksi kurssiin kuuluu neljä harjoituskertaa, joissa tutustutaan eri pelastuskoiralajeihin.

Tutustumiskurssin jälkeen voi hakea yhdistyksen hallitukselta jäsenyyttä ja ryhmäpaikkaa.

Seuraava tutustumiskurssi:
kevät 2023 (kurssi järjestetään, mikäli ryhmissä on tilaa)

Ole yhteydessä, mikäli jo etukäteen haluat ilmoittaa kiinnostuksesi seuraavalle tutustumiskurssille.